Hlavní obsah

Agentury snížily ratingy BP, hrozí dalším zhoršením

– New York

Mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's a Moody's snížily své úvěrové známky ropného koncernu BP kvůli rostoucím nákladům úniku ropy z vrtu v Mexickém zálivu o dva respektive tři stupně a pohrozily, že je mohou dál zhoršit.

Foto: Kate Davison-Greenpeace, Reuters

Ropné skvrny na hladině Mexického zálivu

Článek

Závazky BP ohledně nákladů na čištění a odškodňování nadále rostou a stále nejsou jasněji vyčísleny, konstatovaly agentury. Třetí světová agentura Fitch snížila v úterý rating BP hned o šest stupňů.

S varuje: rating může klesnout ještě hlouběji

S v noci na pátek snížila hlavní úvěrový rating BP o dva stupně z AA-minus na A a podotkla, že to nemusí být konečné slovo. Podle agentury převládá ohledně závazků BP v důsledku katastrofy velká nejistota. Není totiž jasné, kdy se firmě podaří únik ropy plně zastavit, a vyčíslení celkových nákladů pro firmu bude záviset na rozsahu znečištění a výsledcích oficiálního vyšetřování, uvedla S.

Agentura konstatovala, že BP se v USA, na svém největším trhu, ocitla kvůli katastrofě pod těžkým politickým tlakem, což může její náklady podstatně zvýšit. BP již pod tlakem Bílého domu a Kongresu zrušila do konce roku výplatu dividend akcionářům a slíbila, že odvede 20 miliard dolarů (417 miliard Kč) do fondu, z něhož se bude vyplácet odškodnění a náklady čištění.

Náklady se mohou vyšplhat až na 60 miliard dolarů

Přímé náklady na zadržení úniku a čištění mohou podle S dosáhnout čtyř až šesti miliard dolarů, což je pro firmu zvládnutelné. Mnohem více však mohou BP zatížit různé pokuty a odškodňování v důsledku právních sporů. Podle některých amerických odborníků by následné soudní spory mohly stát BP na pokutách a dalších výdajích i přes 60 miliard dolarů.

Moody's dnes snížila svůj rating BP o tři stupně na A2 a rovněž upozornila, že tento krok nemusí být poslední. "Odráží to podstatné zvýšení odhadovaného objemu úniku, nezdar snah uvést vrt Macondo plně pod kontrolu a vršící se náklady i nároky na odškodnění," uvedla agentura.

Samo založení zvláštního fondu je pro BP mírně pozitivní, protože snižuje nejistotu, avšak částka 20 miliard dolarů ještě není pro firmu žádným stropem nákladů, upozornila Moody's.

Z poškozeného vrtu Macondo unikají do Mexického zálivu už téměř dva měsíce desítky tisíce barelů ropy denně a havárie se už stala největší ekologickou katastrofou v dějinách USA. Od 20. dubna, kdy explodovala ropná plošina Deepwater Horizon, klesla tržní hodnota BP o zhruba 50 procent, v posledních dnech však akcie firmy oživují a dnes i přes zprávy o snížení ratingů posílily o více než dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Hodnocení ropného gigantu BP se blíží braku

Ropná společnost British Petroleum, která zaneřádila Mexický záliv, se ocitla jen krůček od kategorie braku. Agentura Fitch totiž společnosti snížila hodnocení...

Výběr článků

Načítám