Hlavní obsah

Byty od příštího roku zřejmě opět podraží, myslí si ČNB

Ceny bytů můžou od roku 2011 opět růst. Počítá s tím nejpravděpodobnější základní scénář České národní banky v zveřejněné Zprávě o finanční stabilitě. Za rok 2009 ceny bytů podle ČNB klesly zhruba o 14 procent. Důvodem byl propad české ekonomiky a zhoršení situace na trhu práce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"V nepříliš pravděpodobných zátěžových scénářích Návrat recese a Ztráta důvěry pak může dojít v reakci na zhoršení makroekonomických fundamentů k dalšímu poklesu cen bytů o zhruba osm procent, resp. 16 procent v horizontu jednoho roku," uvedla centrální banka.

Pokles cen bytů byl v Česku slabší než v zahraničí. Například v USA bydlení zlevnilo od cenového vrcholu v roce 2006 o 33 procent, ve Velké Británii byly loni ceny proti svým maximům nižší až o 19 procent, v Irsku o 29 procent. Přesto loňské zlevnění už může být podle bankéřů dostatečné.

Z pohledu celé poslední dekády ceny bytů v Česku podle ČNB rostly výrazněji než za hranicemi. Tuzemský růst cen z let 2006-2008 je totiž možné přisoudit sbližování českého hospodářství s Evropskou unií a k přibližování cenám běžným v zahraničí. Na druhou stranu byl podle zprávy růst cen bytů v Česku ve vztahu k výši průměrné mzdy stále vysoký.

Developerské firmy reagovaly na tržní situaci snížením počtu zahajovaných bytů. "Stále ovšem přetrvává vysoká míra rozestavěnosti a prodlužuje se doba prodeje bytů," konstatuje ČNB.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám