Hlavní obsah

Spořitelny: snížení podpory by rozvrátilo stavební spoření

Právo,

Snížení státní podpory ve stavebním spoření ze současných až 3000, resp. až 4500 korun ročně na maximálních 2000 korun ročně pro všechny klienty by rozvrátilo celý systém stavebního spoření. Právu to řekl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Na snížení podpory navržené ministrem financí Eduardem Janotou od ledna 2011 se údajně v těchto dnech dohodla koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Současně s tím by měla být nově zavedena daň z výnosů ze stavebního spoření, a to ve výši 15 %. Celkově by to mělo přinést státu roční úsporu sedm miliard korun od roku 2012.

„Snížením státního příspěvku klesne atraktivita stavebního spoření, mnozí lidé převedou peníze jinam a stavební spořitelny nebudou mít dost úvěrových zdrojů,“ upozornil Šedivý.

Podle jeho slov ze 415 miliard korun, které klienti mají naspořeno ve spořitelnách, je již 310 miliard po vázací době, tedy je možné je kdykoli vybrat. Podíl úvěrů na celkové naspořené částce klientů již činí téměř 66 procent. Lidé mají již téměř milión úvěrů v objemu 273 miliard korun.

Stát by asi prodělal

Šedivý soudí, že v celkovém součtu by stát na této operaci prodělal. „Odhadujeme, že díky úvěrům od stavebních spořitelen získá stát ročně na daních 20 miliard, zejména na DPH z nových bytů a rekonstrukcí,“ uvedl.

Spořitelny navíc považují za právně nemožné, aby státní příspěvek byl snížen i stávajícím klientům. „Je to právně nepřípustná retroaktivita. Zákon totiž zahrnuje státní podporu do cílové částky, stanoví její výši a klient s touto částkou kalkuluje, a proto ji nelze v průběhu spoření změnit,“ uvedl Šedivý. Upozornil, že v minulosti to ministerstvo financí uznalo, a proto se od roku 2004 snížil příspěvek ze 4500 na 3000 korun jen pro nové klienty.

Sociální demokraté snížení příspěvku u již existujících smluv rovněž odmítají s tím, že by to bylo v rozporu s principy demokratického státu. „Také jsme dříve prováděli v systému korekce, ale pouze do budoucna. Vláda by neměla zpochybňovat již podepsané smlouvy,“ uvedl lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle Sobotky se v důsledku změn sníží úvěry od spořitelen, což sníží poptávku po bytech a domech.

„To může mít v důsledku negativní dopady pro ekonomiku a její oživení,“ uvedl Sobotka. Státní podpora za loňský rok činila 13,3 miliardy korun. Ve fázi spoření je nyní 4,9 miliónu smluv

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám