Hlavní obsah

Co když přijde výpověď nebo snížení platu? Odložené školné má otazníky

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co když vás vyhodí z práce, anebo půjdete na rodičovskou dovolenou a najednou si nebudete moci dovolit hradit splátky za vysokou školu? Narostou vám úroky? Kam až?

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tyto a celou řadu dalších zapeklitých „čertíků“ v sobě skrývá model odloženého školného v maximální roční výši 20 tisíc korun, na němž se v úterý shodli lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

S platbami za VŠ se počítá od roku 2013. Školy dostanou peníze ihned. Z půjček od bankovních ústavů, které studenti začnou splácet až v okamžiku, kdy dosáhnou na průměrný příjem (aktuálně 22 748 korun).

Uveďme příklad: Vystudovali jste v Praze, první zaměstnání si též našli v hlavním městě, a protože váš nástupní plat činí 25 tisíc korun, začali jste hradit zpětně školné, na něž jste si brali půjčku už od prvního ročníku.

Jenže co když za rok zvednete z toho či onoho důvodu kotvy a vrátíte se zpět na Moravu, odkud pocházíte, ale kde váš plat klesne na 20 tisíc? Anebo co když vám firma seškrtá v důsledku ekonomických problémů výrazně mzdu?

„V tu chvíli bude absolventům splácení školného pozastaveno. Vyčká se, až a jestli vůbec dosáhnou opět na průměrnou mzdu. To je to samé, jako když půjde maminka na mateřskou,“ řekl ve středu Právu školský vyjednávač VV Josef Dobeš.

Ale jaká bude úroková míra za dobu, co se vám splátky pozastaví? „To, jak se budou splácet úroky, je vrtošivá otázka. Ještě nedořešený problém. Vše záleží, jak budou úroky vyjednané,“ dodal Dobeš.

Jan Holínka z tiskového centra České spořitelny pro Právo uvedl: „Až bude zavedení školného aktuální a v případě, že budeme poskytovatelem úvěrů pro studenty, tak se k této záležitosti budeme více vyjadřovat.“

VV: Nemělo by stresovat důchodce

Trojkoalice zatím rovněž nedojednala, zdali by zaměstnanci, kteří dosáhnou na průměrný plat až po 33 letech praxe, což je případ učitelů, začali splácet školné krátce před důchodem. „Zde se ještě musí také doladit, jestli by jim byla například po lhůtě třiceti let platba odpuštěna. Tyto věci jsme nediskutovali. Školné by však určitě nemělo stresovat důchodce,“ podotkl Dobeš.

Vyjednavač ODS Jiří Pospíšil upřesnil, že občanští demokraté vstupovali do jednání s tím, že povinnost platit by byla vázána na 45 let věku. „Starší člověk by ji již neměl,“ doplnil poslanec s tím, že na konkrétní vládní návrh je nutné počkat.

Dobeš zdůraznil, že v trojkoalici však panuje shoda na tom, že kantorům je třeba přidat. Nicméně nejen oni, ale v Česku jsou rovněž platově podhodnoceni pracovníci v oblasti sociální a kulturní, absolventi humanitních oborů, vysokoškolští asistenti, zdravotní sestry, jež musí dnes absolvovat VŠ, a další.

ČSSD: banky vydělají

Na průměrnou mzdu u nás podle statistického úřadu nedosáhne 60 procent občanů. Lídr ODS Petr Nečas sdělil, že za vysokoškoláky, kteří by mezi ně spadli, by úvěr splatil stát.

Na dotaz, jestli by to nehrozilo již tak schodkový rozpočet, Dobeš odpověděl: „Očekáváme, že z tohoto důvodu se bude školné regulovat dvěma způsoby. Školy si samy budou moci určit výši plateb za semestr. Stejně tak stát může koeficientem platby snížit.“

Plány trojkoalice ostře kritizuje školský expert soc. dem. Ivan Ohlídal. „Školné je postaveno na vratkých základech. Jedno je však jisté. Na jeho zavedení jednoznačně vydělají komerční banky, které budou případné studentské půjčky realizovat,“ řekl Právu poslanec. Kdo však bude poskytovat půjčky a jaká se předpokládá úroková míra, zatím není jasné.

Podle vyjednávačů trojkoalice by to mohla být jedna, nebo více bank, případně i Českomoravská záruční a rozvojová banka. „Vládní prohlášení nemůže být úplnou kuchařkou a stanovením detailů pro příštího ministra. Musí mít určitou volnost,“ řekl k tomu Pospíšil.

Podle slov Jana Vituly TOPP 09) pro ČTK by se školné mělo zavádět v roce 2013, a je tedy čas určit možné varianty a  vyjednávat s bankami. Dobeš je zase přesvědčen, že na poskytovatele úvěrů bude vypsáno výběrové řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám