Hlavní obsah

Zatím zůstaneme u dálničních známek, shodli se experti ODS, TOP 09 a VV

Právo, Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zavedení elektronických vinět, které mají podle plánů ministerstva dopravy nahradit dnešní dálniční známky, se o několik let odloží. Shodli se na tom ve středu vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Právo o tom informoval poslanec VV Viktor Paggio.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

„Zavedení elektronických vinět místo dálničních známek se odkládá do doby, než se přijme celoevropské řešení nebo výkonové zpoplatnění,“ sdělil Právu Paggio s tím, že to bude znamenat pozdržení projektu o několik let.

Tzv. výkonové zpoplatnění znamená, že řidič zaplatí za počet ujetých kilometrů, nikoli paušál, jak je tomu dosud. Ke zrušení či odložení systému elektronických vinět již v úterý vyzval úřadující předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Do mýtného systému je v současné době v ČR zaregistrováno 500 tisíc vozidel, z toho 452 tisíc těžkých kamiónů a 48 tisíc malých náklaďáků. Mýtné přineslo do konce května do státní pokladny o 16 procent více než loni. Celkem se vybralo 2,555 miliardy korun.

Reklama

Související články

Česko otestuje hybridní mýtný systém

V České republice se má v letošním čtvrtém čtvrtletí začít testovat hybridní mýtný systém, jenž v budoucnu umožní zpoplatnit i silnice nižších tříd. Zatím se...

Výběr článků

Načítám