Hlavní obsah

Ostravské hutě budou dál jednat o cenách železa

Dvě největší hutě v Ostravě, ArcelorMittal (AMO) a Evraz Vítkovice Steel (EVS), budou dále jednat o cenách dodávaného železa. Rozhodnutí o uzavření nebo zachování ostravského závodu Evrazu tak dosud nepadlo. Na tiskové konferenci v Praze to řekl viceprezident ruské ocelářská skupiny Evraz Group pro mezinárodní operace Pavel Taťjanin. Případné uzavření hutě EVS může připravit o práci stovky lidí.

Článek

"Jednání s ArcelorMittal běží velmi intenzivně, snažíme se najít nějaký průsečík, ale nemůže to být nekonečný příběh," řekl ředitel EVS Zbyněk Kvapík. Evraz prý přesto žádný termín pro uzavření jednání s AMO nemá.

Taťjanin bude v Česku do konce tohoto týdne. Schůzku s AMO má prý ale zatím dohodnutou jen Kvapík. Pokud se obě hutě dohodnou, neplánuje podle Kvapíka Evraz v Česku žádné propouštění. Podle odborového předáka Evraz Vítkovice Steel Rostislava Fromeliuse by mělo případné uzavření ostravské ocelárny širší dopad.

"Jestli se někdo domnívá, že se bude jednat pouze o 300 zaměstnanců, tak to není pravda. Obě firmy jsou svázány se subdodavateli, i u nich se to může negativně promítnout," uvedl v úterý odborář. V Evrazu Vítkovice Steel, kde nyní pracuje celkem 1260 lidí, mají nadále normálně fungovat další tři provozy.

Firma se má dále zaměřit na válcování plechů a profilů. Podle informací televize Z1 zastavil EVS investice za 140 miliónů Kč. "Nevím, jaký je zdroj těchto informací," poznamenal Taťjanin. Jen za minul týden prý vedení ruské společnosti schválilo pro EVS investice ve výši 250 miliónů korun. Pozastavené podle Kvapíka byly strategické investice ve výši 1,6 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám