Hlavní obsah

Německo tlačí Evropu do sestupné spirály, tvrdí miliardář Soros

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další recese v Evropě během příštího roku je takřka nevyhnutelná. Alespoň si to myslí miliardář a světoznámý investor George Soros. Evropskou ekonomiku podle něj potrápí současná krize eurozóny.

Foto: Profimedia.cz

Investor a miliardář George Soros

Článek

Soros upozornil, že současná krize na starém kontinentě, kterou vyvolalo obří zadlužení Řecka a dalších zemí, může zničit celou evropskou sedmadvacítku.

Uznávaný finančník tvrdí, že nejrůznější vládní opatření a rozpočtové škrty podlomí ekonomický růst v Evropě. Jednotlivé ekonomiky se jen pozvolna vzpamatovávají z nedávné globální finanční a ekonomické krize. Z jejího vymanění bylo třeba napumpovat do hospodářství velké peníze, jenže kvůli obřím dluhům s tím musely mnohé země přestat.

„Německo vnutilo pravidla pro evropský záchranný mechanismus ve výši 750 miliard eur - přebytkový obchod a vysoké úspory. Standard odpovídající pro Německo chce (Berlín) i po ostatních. Jenže nemůže být věřitelský stát s přebytkem bez toho, aby někdo nebyl v deficitu,“ komentoval dění v Evropě Soros.

Podle něj jde tak v současnosti o nebezpečnou situaci. „Stanovit si fiskální pravidla, jestliže je nedostatečná poptávka a slabý bankovní systém, tím se dostanete do sestupné spirály,“ varuje Soros.

Dodal, že „Německo vzkvétá jako růže, ale zbytek Evropy je tlačen do mnohaleté stagnace a možná i horšího stavu,“ řekl investor s tím, že recese v příštím roce je v Evropě takřka nevyhnutelná.

Reklama

Výběr článků

Načítám