Hlavní obsah

Španělsku se chystá preventivní pomoc 250 miliard eur

Evropská unie, Spojené státy a Mezinárodní měnový fond chystají pro Španělsko preventivní finanční podporu, která by měla zahrnovat otevření úvěrové linky až 250 miliard eur (6,4 biliónu Kč). Napsal to španělský časopis El Economista s odvoláním na informované zdroje z finančních kruhů.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Článek

O pomoci na podporu španělské likvidity se údajně jednalo na zvláštním zasedání rady ředitelů MMF. Plán by měl předejít tomu, aby Španělsko muselo požádat EU a MMF o záchranný program, jaký minulý měsíc dostalo vysoce zadlužené Řecko.

Španělsko je v nynější dluhové krizi eura považováno za jednu z nejohroženějších zemí eurozóny, i když má mnohem nižší dluh než Řecko. Na trzích však panují obavy z potíží v jeho bankovním sektoru, kde už mají menší banky problémy se získáním likvidity na mezibankovním trhu. [celá zpráva]

V úterý výkonný ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn oznámil, že se na cestě po Evropě zastaví v pátek ve Španělsku. Mluvčí španělské vlády prohlásil, že plánované páteční setkání mezi šéfem MMF a španělským premiérem José Luisem Zapaterem nemají žádnou souvislost se zprávami médií o údajném zájmu Madridu o finanční pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám