Hlavní obsah

Dostavba dálnice D8 přes České středohoří se může odložit na neurčito

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) připustila, že se termín dostavby dálnice D 8 přes České středohoří může kvůli žalobám a stížnostem ekologů odsunout na neurčito. Jde o jednu z variant, které nastínila po jednání o urychlené dostavbě D 8 kraje se starosty, zainteresovanými ministerstvy a Ředitelstvím silnic a dálnic, které je investorem.

Článek

V úvahu podle hejtmanky připadají tři varianty. Zelená počítá s okamžitým ukončením obstrukcí ze strany ekologického sdružení Děti Země a dokončení dálnice v co nejkratším termínu.

Druhá, oranžová varianta, počítá s tím, že se prostřednictvím vlády a parlamentu uskuteční taková opatření, která přijetím příslušných zákonů či jejich novelizací odblokují dokončení dálnice.

Třetí, červenou variantu o odsunutí dostavby, nechce hejtmanka připustit. „Pro mě osobně je zcela nepřijatelná červená varianta, která by ve svém důsledku znamenala prodloužení kritické situace na objízdných trasách na neurčito,“ uvedla.

Úleva pro Lovosice bude dřív

Všichni zúčastnění na krajském jednání si přejí dostavbu dálnice v co nejkratším termínu. Prodloužení termínu dostavby, který se pravděpodobně odsouvá nejdříve na rok 2012, vadí zejména starostům obcí na objízdných trasách. Přes 160 jich podpořilo výzvu kraje premiérovi Janu Fischerovi s žádostí o pomoc při dostavbě. Jeho odpověď dosud nepřišla.

Hejtmanka se v zájmu urychlení dostavby rozhodla dopisem oslovit i všechny zainteresované ekologické organizace, aby přestaly výstavbu blokovat. „Pokud bude reakce negativní, nezbývá než udělat vše pro to, aby se v co nejkratším čase realizovala oranžová varianta,“ dodala hejtmanka.

Ředitelství silnic a dálnic ale chystá úpravy, které částečně odlehčí zejména přetíženým Lovosicím. „Křižovatku v Lovosicích připravujeme tak, aby se už koncem roku přes ni najíždělo na dálnici,“ řekl Pavel Lány z ŘSD. Dosud řidiči jedoucí na dálnici směrem na Prahu musejí složitě najíždět po silnici na Siřejovice. V příštím roce by se mohl zprovoznit i úsek dálnice z Lovosic na Vchynice.

Kraj zadal Zdravotnímu ústavu také vytvoření studie, která by měla změřit znečištění prachem a hlukem v exponovaných místech dopravy. ŘSD se chystá také vyčíslit škody vzniklé zdržením dostavby. Jen do oprav objízdných tras se podle Lányho investovalo zatím přes 50 miliónů korun.

V květnu Ředitelství silnic a dálnic uvedlo, že na dostavbu dálnice D 8 přes České středohoří potřebuje minimálně 30 měsíců za předpokladu, že bude mít k dispozici všechna potřebná povolení. Ta stále chybí na zhruba 4,5 kilometru z celkových 16,5 kilometru trasy, která je posledním nedostavěným úsekem dálnice D 8. Původní termín dostavby byl konec letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám