Hlavní obsah

Hotely a restaurace v Česku mají nejméně zaměstnanců za sedm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemské hotely, restaurace a podobná zařízení propustily za poslední rok kvůli krizi 11 000 zaměstnanců, celkem v odvětví ke konci prvního čtvrtletí pracovalo podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu 114 000 lidí, nejméně za posledních sedm let. Podle prognózy analytické společnosti Mag Consulting bude propouštění pokračovat.

Článek

Podle Mag Consulting bude letos meziroční pokles počtu zaměstnanců v oboru činit osm až deset procent a v roce 2011 tři až pět procent. "Hotely a restaurace tak po následující dva roky rozhodně nepřispějí ke snižování nezaměstnanosti," uvedl ředitel společnosti Jaromír Beránek. Koncem příštího roku tak v ubytovacích a stravovacích službách zřejmě zůstane jen 102 000 pracovníků.

"Obsazenost hotelů klesá, hotely optimalizují své náklady a mezi prvními na řadě jsou zaměstnanci," potvrdil statistiku generální sekretář Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek.

Rovněž podle něj bude úbytek zaměstnanců pokračovat i letos, jedním z důvodů je také rozmáhající se outsourcing. "Využívá se to stále častěji například u služeb pokojských. Hotel má jen nějaký základní stav a zbytek si najímá od agentury podle obsazenosti," uvedl Stárek.

Jak dodal, hotely a restaurace se nyní navíc potýkají v souvislosti s jednáním o koaliční vládě s velkou nejistotou. Předpokládaná nová středopravicová vláda zřejmě bude hýbat sazbou daně z přidané hodnoty směrem vzhůru, což by podle Stárka vedlo ke zdražení hotelových služeb a dalšímu odlivu hostů.

Restauratéři zase bedlivě sledují snahu některých pravicových politiků, například Miroslava Kalouska z TOP 09, zrušit daňové zvýhodnění stravenek. Podle AHR tvoří stravenky v některých podnicích až polovinu tržeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám