Hlavní obsah

Novoborská sklárna Crystalex zdvojnásobila výrobu

Právo, Jaroslav Švehla

Další dvě automatické výrobní linky naplno rozjela sklářská společnost Crystalex CZ v Novém Boru na Českolipsku. Podle jednatele společnosti Jiřího Hudery se produkce v novoborském závodu zdvojnásobí na 100 tisíc sklenic denně.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

„Zprovoznili jsme druhou tavící vanu a ke stávajícím dvěma automatickým výrobním linkám jsme spustili další dvě,“ řekl jednatel společnosti Hudera s tím, že díky rozšíření firma zaměstnala dalších 80 lidí, celkem jich tak v Novém Boru pracuje 330. Dalších 150 lidí pracuje v pobočce v Karolínce na Vsetínsku.

Sklárna zatím úspěšně překonává nedůvěru zákazníků kvůli roční odstávce způsobené krachem předchozího majitele. Po letošním lednovém obnovení výroby se hned v únoru Crystalex CZ prezentoval na největším veletrhu skla Ambiente 2010 v německém Frankfurtu nad Mohanem se dvěma novými kolekcemi, které se u odběratelů setkaly s velkým zájmem.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

„Vše prozatím probíhá podle plánu. Máme už uzavřené smlouvy na zakázky ve 3. čtvrtletí, které už počítají s dvojnásobným objemem výroby,“ ujišťuje Hudera. Kromě nově navržených sklenic pracovnice závodu z pásu automatické linky rovnají do krabic stále oblíbené a historicky nejúspěšnější a nejprodávanější nápojové soupravy Claudia od výtvarníka Miloše Matouška, jejíž první produkce proběhla již v roce 1974.

Přibírání pracovníků je na Českolipsku dobrou zprávou. Míra nezaměstnanosti zde v květnu sice oproti měsíci dubnu poklesla o čtyři desetiny procentního bodu na 12,2 procenta. „Po 13 měsících jsme se poprvé dostali pod hranici 7 tisíc lidí bez práce,“ naznačila současný vývoj mluvčí českolipského úřadu práce Marcela Ottová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám