Hlavní obsah

Tesco od července zvýší zaměstnancům mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Tesco Stores ČR, která patří mezi největší obchodní řetězce v Česku, zvýší svým zaměstnancům od 1. července mzdy v průměru o 3,5 procenta. Růst platů v obchodním řetězci bude vyšší než loni, kdy jeho průměr činil 1,5 procenta. Novinářům to řekl personální ředitel firmy Karel Foltýn, podle kterého se zvýšení platů bude týkat hlavně zaměstnanců prodejen.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Tesco se podle Foltýna rozhodlo zvýšit mzdy kvůli tomu, že platnost nynější kolektivní smlouvy skončí v závěru června a jednání o nové smlouvě se protahují. Někteří odboráři totiž v dubnu přerušili kolektivní vyjednávání a obnovili jej až minulý týden. "Chceme, aby lidé dostali přidáno už v červenci, což začalo být skluzem v kolektivním vyjednávání ohroženo," uvedl Foltýn.

Vedení Tesco Stores ČR se s odboráři sejde ve středu, kdy jim zvýšení mezd oficiálně oznámí. Požadavek odborářů na zvýšení mezd se podle Foltýna pohybuje v rozmezí od dvou do čtyř procent. Foltýn připomněl, že podle průzkumů většina velkých společností v ČR letos s navyšováním platů nepočítá. Podniky, které tak hodlají učinit, zvýší mzdy v průměru o dvě procenta.

"Vedle zvýšení mezd plánujeme i zachování všech dosavadních zaměstnaneckých benefitů jako například věrnostních odměn, příspěvku na penzijní připojištění či příspěvku na závodní stravování," řekl Foltýn.

Část odborářů společnosti kolektivní vyjednání přerušila v dubnu. Vadilo jim, že Tesco nepředložilo návrh textu nové kolektivní smlouvy a kritizovali také chování řetězce vůči zaměstnancům a odborářům. Minulý týden odboráři jednání obnovili a předložili společný návrh nové kolektivní smlouvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám