Hlavní obsah

Němci musí rekordně šetřit. Bolí to

Právo, Vladimír Plesník

Odříkaného chleba největší krajíc – tak dlouho kabinet kancléřky Angely Merkelové odkládal úsporná opatření, až minulý týden Němcům předepsal nejdrastičtější kúru od vzniku Spolkové republiky.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Už si prostě nemůžeme dovolit všechno, co bychom chtěli,“ zdůvodnila fakt, že nejvýkonnější evropská ekonomika musí uspořit během čtyř let 80 miliard eur (přes dva bilióny korun), aby její „budoucnost opět stála na pevných základech“.

Jak bude nebývalé šetření vypadat? Nezaměstnaní přijdou o státní příspěvek na důchod, méně dostanou rodiče, práci ztratí celkem 15 tisíc lidí a ti, kteří zůstanou, budou brát méně.

Vláda se snažila zmírnit šok ve veřejnosti tím, že chce zatížit i firmy. Budou se muset obejít bez výjimek v ekologické dani, „odpustek“ v podobě zvláštního zdanění čeká energetické giganty, kteří budou moci prodloužit životnost jaderných elektráren. Banky převedou dvě miliardy eur do fondu pro případ, že některá zkrachuje – natolik si Merkelová a spol. pamatuje 115 miliard eur napumpovaných od podzimu 2008 do peněžních ústavů a firem.

Jak Berlín rozloží úspory
11 miliard eur přinesou škrty v sociálních dávkách.
Miliardu eur zajistí propuštění pěti procent státních zaměstnanců.
1,5 mld zbude po snížení stavu bundeswehru.
2,3 mld ročně přidá zdanění jaderných elektráren.
Zdroj: DPA

Chudší časy udeří i na bundeswehr, protože se rozloučí se 40 tisíci vojáky a částečně i s plány na přezbrojení. Ke snížení deficitu přispějí i cestujících v letadlech. Připlatí si za každý vnitrostátní let: 10 eur za ekonomickou třídu, 15 za obchodní.

„Je to černý den,“ reagovala lakonicky Lufthansa na fakt, že ceny letenek půjdou vzhůru, ale ona nevydělá. Osmdesát miliard neušetříte nůžtičkami na nehty,“ řekl listu Bild Guido Westerwelle, vicekancléř a šéf koaliční liberální FPD.

Média však netleskají. Vadí jim, že úsporný diktát provětrá peněženky příjemcům sociálních dávek, především nezaměstnaným a rodičům, bohaté nijak neomezí. „Tím, kdo opravdu bude muset hlídat si výdaje, kdo si bude moci dovolit méně než dosud, budou jen lidé bez práce a státní úředníci. Merkelová a Westerwelle přesto hovoří o sociální vyváženosti. To je vtip?“ ptá se deník Sächsiche Zeitung. List Westfälische Nachrichten jde ještě dál: „Přetrvává trpká pachuť z toho, že vláda navalila zátěž jednostranně na slabé. To jen posílí netečnost vůči politice.“

Reklama

Výběr článků

Načítám