Hlavní obsah

ČEZ vydělal na zahraničních investicích 5,5 miliardy

Energetická společnost ČEZ inkasuje za rok 2009 dividendy ze svých zahraničních společností ve výši 5,5 miliardy korun. Zahraniční akvizice podle ČEZ dosahují plánovanou návratnost. Zástupci ČEZ hospodaření zahraničních akvizic prezentovali na tiskové konferenci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČEZu Martin Roman

Článek

"Všechny zahraniční akvizice trvale dosahují plánovanou návratnost a již vytváří finanční zdroje pro další růst Skupiny ČEZ. Dosud jsme inkasovali či rozhodli o výplatě dividend v souhrnné částce 5,5 miliardy korun," uvedl Tomáš Pleskač, druhý místopředseda představenstva ČEZ a ředitel divize international.

Jako jednu z významných aktivit v zahraničí zástupci ČEZ zmínili budování největší pobřežní větrné farmy v Evropě, která bude stát v Rumunsku. "Po uvedení celé větrné farmy o instalovaném výkonu 600 MW do provozu v roce 2011 zaujmeme desetiprocentní podíl na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů v Rumunsku," dodal Pleskač.

Ke konci roku 2009 vlastnil ČEZ 65 zahraničních společností s téměř 16 000 zaměstnanci. Do tržeb Skupiny ČEZ přispívají tyto firmy 60 miliardami korun a na stálých aktivech se podílí více než čtvrtinou.

V roce 2009 dokončil ČEZ akvizice v Turecku, Německu a Albánii. V loňském roce vyrobily zahraniční elektrárny Skupiny ČEZ zhruba 4,5 TWh elektrické energie a dodaly téměř 4400 TJ tepelné energie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám