Hlavní obsah

V obchodech se nepatrně zdražuje, inflace mírně roste

Novinky, toh

Zboží v obchodech a služby v Česku pomalu zdražují. Inflace v květnu povyskočila meziročně z dubnových 1,1 na 1,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Článek

„Žádné překvapení inflace tentokrát nepřináší. Absence poptávky stále tlačí tržní ceny dolů a spotřebitelé stále více slyší jen na slevy, jak už ostatně potvrdily i maloobchodní tržby. Inflace tak zůstává v rukou administrativních zásahů - změn daní a regulovaných cen,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle statistiků v obchodech proti dubnu podražily zejména tabákové výrobky (o 2,1 procenta), benzín (o 1,5 procenta), léky a doplatky na ně (o 4,4 procenta). Naopak levněji bylo možné pořídit brambory, které zlevnily o 5,7 procenta, chleba o 2,7 procenta a jogurty o 1,3 procenta.

Inflace v letošním roce poroste i v následujících měsících. „V dalších měsících půjdou ceny v ekonomice pravděpodobně plíživě vzhůru, ale letošní inflace nebude problém a bude se pohybovat pod dvěma procenty,“ sdělil analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám