Hlavní obsah

Česká ekonomika zklamala, roste pomaleji

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Růst českého hospodářství zaostává za očekáváním. Podle ve středu zpřesněných údajů Českého statistického úřadu vykázal HDP v prvním čtvrtletí proti loňsku růst 1,1 procenta. Před měsícem odhadoval úřad růst 1,2 procenta, ale i to však bylo méně než očekávání odborníků.

Článek

„Výsledky české ekonomiky zůstávají čistě v režii zahraniční poptávky, protože od té domácí se toho moc čekat nedá. Snad jen to, že bude i nadále klesat. Domácnosti šetří v důsledku přetrvávajících nejistot – rostoucí nezaměstnanosti a stagnaci reálných mezd. Firmy šetří, protože ještě mají dost nevyužitých výrobních kapacit na to, aby investovaly,“ komentoval čerstvá data analytik ČSOB Petr Dufek.

Statistici také uvedli, že ekonomika proti předešlému čtvrtletí vzrostla o pět desetin procenta, což je o něco více, než v původním odhadu.

Očekávaný další vývoj tuzemského hospodářství je zatím spíše opatrný. „Oživení bude pozvolné – žádný raketový vzestup ekonomiky. Pro letošní rok zatím držíme prognózu růstu ekonomiky okolo jednoho procenta.  Do recese nás dostalo a z recese zase vytahuje Německo – to by letos mohlo vzrůst až o dvě procenta,“ uvedl analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Meziroční růst/propad HDP ve čtvrtletích (v %)
1. čtvrtletí 2009-3,6
2. čtvrtletí 2009-4,7
3. čtvrtletí 2009-4,4
4. čtvrtletí 2009-3,2
1. čtvrtletí 20101,1

Tuzemské hospodářství letos podle Evropské komise poroste o 1,6 procenta a příští rok o 2,4 procenta. S obdobnými odhady počítá i české ministerstvo financí, které předpokládá letošní růst o 1,5 procenta a příští rok o 2,4 procenta.

Jen pro srovnání - slovenská ekonomika vzrostla v období od ledna do března o 4,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám