Hlavní obsah

Daně se asi zvýší, zní z trojkoalice

Právo, Vladimír Čechlovský

Přestože ODS a TOP 09 mají z rodící se trojkoalice ve svém programu nezvyšovat daně, není vyloučeno, že se jejich zástupci nakonec domluví s experty Věcí veřejných (VV) i na růstu některých daní. Vyplývá to i z úterního vyjádření ekonomických expertů těchto stran pro Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lídři budoucí trojkoalice Radek John (VV), Petr Nečas (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Článek

Ti mimo jiné reagovali i na první zprávy z konce minulého týdne o závěrech tzv. Bezděkovy komise, která navrhuje posílit individuální spoření na úkor dnešních povinných odvodů do průběžného veřejného pilíře.

Obrovský výpad příjmů státního rozpočtu v řádu desítek miliard korun někteří členové komise navrhují vyrovnat zvýšením spodní sazby DPH z deseti až na dvacet procent. Tím by ale skokově podražily potraviny, léky, teplo, vodné a stočné, hromadná doprava, školní jídelny atd.

„Návrh je mi sympatický, i když není podle našeho programu. Jsem ochoten ho podpořit a zjistit, zda by našel podporu uvnitř strany a v koalici,“ uvedl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ani ekonomický expert ODS Martin Kocourek nevyloučil možnost určitého zvýšení spodní sazby DPH. „Vše záleží na tom, zda se k tomu koalice přikloní,“ řekl Kocourek.

Podle jeho slov jsou ale jednání pracovní skupiny o daňových otázkách teprve na začátku.

Jablkem sváru daň z příjmů

ODS a TOP 09 dělají v současné době největší starosti daňové požadavky jejich třetího partnera – Věcí veřejných. Tato strana za svůj klíčový návrh požaduje, aby i vysoce vydělávající lidé platili ze všech svých příjmů stejnou daň jako ostatní, to je 23 procent z daňového základu, zatímco dosud z části příjmů platí 23 a z části 15 procent.

Dvacet tři procent jako ostatní platí jen do dosažení hrubého příjmu 1 707 048 korun v daném roce. Této částce odpovídá průměrný měsíční příjem ve výši asi 142 tisíc korun. Poté ale kvůli stropu přestávají platit pojistné a tím pádem platí daň jen 15 procent. Zavedla to Topolánkova vláda.

Věcem veřejným se to nelíbí. „Po dosažení stropu pro placení pojistného se daň snižuje. Daň je tedy degresívní a není to rovná daň, jak se říká. A my ji chceme narovnat. Je to jedna z věcí, ze které bychom nechtěli ustupovat,“ sdělil Právu ekonomický expert VV Kamil Jankovský.

Druhé dvě strany se ale zřejmě v této záležitosti ostře postaví proti. Kalousek soudí, že je nesmyslné v poklesu daně hledat nespravedlnost. „Pak bych se mohl i stejně zeptat, jestli je spravedlivé, že třetina lidí s daňovou povinností daň neplatí, protože jim to umožňují slevy na dani,“ uvedl Kalousek.

Kocourek se k požadavku Věcí veřejných odmítl vyjádřit. „Dokud probíhají jednání, neřeknu nic,“ řekl.

Dalším kandidátem na zvýšení je podle Věcí veřejných daň z příjmů právnických osob. Činí nyní 19 procent a VV navrhují zvýšení o jeden procentní bod. Ani s tím zatím jejich partneři nesouhlasí. VV prosazují rovněž zdanění prostituce, hazardu a zrušení daně dědické a darovací i pro nepříbuzné osoby.

To, že trojkoalice bude pomýšlet na zvýšení daní, naznačil nedávno i ministr financí Eduard Janota, který ve volbách veřejně podpořil TOP 09.

„Já si myslím, že je třeba některé daně změnit a posílit příjmovou složku. Jen se škrty na výdajové straně se rozumný rozpočet nedá postavit,“ uvedl Janota 15. května v rozhovoru pro Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám