Hlavní obsah

Bankéř, který prospekuloval miliardy Société Générale, stanul před soudem

Novinky, toh, aš

Francouzský bankéř Jerome Kerviel, který se před několika lety stal “celebritou”, stanul v úterý před pařížským soudem. Pochybnými obchody se mu totiž podařilo připravit kolos Société Générale, kterému patří tuzemská Komerční banka, o 4,9 miliardy eur. To je v současnosti 127 miliardy korun.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

V současnosti jeden z nejznámějších bankéřů světa Jerome Kerviel (vpravo) s právníkem

Článek

Třiatřicetiletý Kerviel je obviněn z falšování listin, ze zneužití důvěry a neutorizovaného použití počítače. Podle zahraničních médií bývalý obchodník prohlašuje, že banka o jeho počínání věděla.

Obří ztrátu musela Société Générale v roce 2008 odepsat. Kerviel v knize, která vyšla minulý měsíc, tvrdí, že pokud jím uzavírané obchody vydělávaly, nadřízení se o něj nestarali, do práce mu zasáhli až poté, co začal prodělávat.

Jeho advokát Olivier Metzner řekl před zahájením procesu, na jehož úvodu Kerviel potvrdil jen své nacionálie: „Chovaly se banky rozmařile kvůli Kervielovi, nebo to plyne z bankovního systému?"

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Jerome Kerviel přichází k pařížskému soudu

Metzner míní u soudu uvést, že vysoce riskantní operace byly u Societé Generale normální a jeho nadřízení o nich věděli. Naopak právní zástupce banky Jean Veil tvrdí, že Kerviel stále ujišťoval své nadřízené, že vše je v pořádku, i když nebylo.

Kervielovi hrozí trest až pěti let vězení a pokuta 375 000 eur. Banka bude asi po něm požadovat symbolické odškodné. Kerviel nyní vydělává jako počítačový expert 2300 eur měsíčně.

Kerviel nastoupil do banky v roce 2000. Nejprve pracoval v administrativě a poznal, jak banka funguje. Od roku 2005 se přesunul do oddělení, kde obchodoval s akciemi.

Představitelé francouzské burzy o dva roky později upozornili, že jeho obchody jsou podivné. V lednu 2008 byl zadržen, když vnitřní šetření banky zjistilo, že bez souhlasu prováděl operace s padesáti miliardami, což vedlo ke ztrátě 4,9 miliardy.

O dva měsíce později byl z vazby propuštěn, ale byl obviněn z prolomení počítačové sítě a z porušení důvěry a falšování dokumentů. Vedení banky potvrdilo, že pracoval sám, ale banka dostala pokutu ve výši čtyř miliónů za to, že na jeho činnost nepřišla.

Soud by měl trvat minimálně tři týdny. Kervielovi hrozí až pět let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám