Hlavní obsah

Nezaměstnaných v květnu výrazně ubylo

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku během května výrazně klesla, a to z dubnových 9,2 procenta na 8,7 procenta. Podle ministerstva práce a sociálních věcí evidovaly úřady práce na konci měsíce celkem 514 779 lidí bez zaměstnání. To je o více než 25 tisíc lidí méně než v dubnu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Sezónní práce, nová pracovní místa ale také vyřazení z evidence jsou důvody, proč míra nezaměstnanosti v květnu klesla na 8,7 %. Náš nejoptimističtější odhad byl nakonec o desetinku překonán. Přesto bych nejásala.  Volných pracovních míst nepřibývá tak moc a počet lidí, kteří si v květnu našli zaměstnání je méně než v dubnu (o 12 456 osob),“ uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle statistik pomalu klesá i počet lidí ucházejících se o jedno volné místo. V tuzemsku bylo v květnu celkem 33 105 volných míst. V průměru se tak na jednu pozici hlásí 15,5 lidí.

Vůbec nejhůře se práce hledá v okrese Teplice, kde na jedno místo připadá 68,2 uchazeče,  v Karviné 62,1 uchazeče a Děčíně pak 55 uchazečů.

Okresy s nejvyšší mírou nezaměstnanosti (v %):
Most15,7
Děčín14,9
Bruntál14,7
Hodonín14,2
Jeseník14,2
Okresy s nejnižší mírou nezaměstnanosti (v %):
Praha-východ3,8
Praha3,9
Praha-západ4,2
Mladá Boleslav4,8

Přestože nezaměstnanost již druhý měsíc po sobě klesla, analytici upozorňují, že veselo na trhu práce zatím dlouhodobě nebude. Na konci léta se na úřadech určitě objeví čerství absolventi škol, kteří budou jen těžko hledat uplatnění, proto lze očekávat nárůst nezaměstnanosti někam nad devět procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám