Hlavní obsah

Průmysl si v dubnu udržel růst, stavebnictví naopak pokles

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Průmyslová produkce v Česku během dubna meziročně vzrostla o 10,9 procenta. Podle Českého statistického úřadu pak hodnota nových zakázek stoupla o 14,2 procenta. Naopak se stále nedařilo stavebnictví, které si pohoršilo o 15,3 procenta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Čísla ukazují na pokračující oživení českého průmyslu, který je tažen oživením světové ekonomiky. Ta je ale také současně nyní pro český průmysl největším rizikem. Pokud by současné problémy v eurozóně spojené se zadlužením některých evropských států zkomplikovaly hospodářské oživení v Evropě, doplatil by na to i český průmysl,“ upozornil analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Zároveň dodal, že nutné je brát v potaz nízkou srovnávací základnu z loňského roku. Kvůli finanční a následné hospodářské krizi patřil průmysl mezi nejvíce zasažené odvětví tuzemského hospodářství.

Nicméně podle ČSÚ k meziročnímu růstu průmyslové produkce v dubnu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 20,9 %), výroba základních kovů, hutní zpracování kovů, slévárenství (růst o 55,1 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst o 17,3 %).

Stavebnictví stále na ústupu

Podle statistiků v dubnu stavební úřady vydaly meziročně o 3,6 % stavebních povolení méně a jejich orientační hodnota vzrostla o 45,9 %. Bylo zahájeno meziročně o 1,6 % bytů více, dokončeno jich bylo o 18,4 % více.

„Zatímco průmysl se už vzmáhá, stavebnictví zůstává i nadále v útlumu. Chybí zakázky, situaci komplikovalo i mizerné počasí. A vyhlídky nejsou ani nadále optimistické, jak naznačují zakázky nebo stavební povolení. Roste sice počet dokončených bytů, avšak to je jen důsledek dřívější vysoké rozestavěnosti,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám