Hlavní obsah

Česko v dubnu vyváželo zejména stroje a auta

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bilance zahraničního obchodu České republiky skončila v dubnu přebytkem ve výši 15,4 miliardy korun. Podle pondělních údajů Českého statistického úřadu je to o necelé dvě miliardy více než loni. Celkově pak vývoz vzrostl o 13 procent, dovoz o 12,9 procenta.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

„Přebytek zahraničního obchodu v dubnu opět skončil velice dobrým výsledkem, když překonal naše i tržní očekávání,“ uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Podle dat se vývoz strojů a dopravních prostředků celkově meziročně zvýšil o 11,3 % (10,7 miliardy korun). Vyšší byl zejména vývoz elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 4,5 miliardy Kč), silničních vozidel (o 4,4 miliardy Kč) a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu (o 1,6 miliardy Kč).

„Vývoz roste nepřetržitě od listopadu 2009, dovoz se meziročně zvyšuje od ledna 2010. Obrat zahraničního obchodu dosáhl 382,1 miliardy Kč a dostal se zhruba na úroveň dosaženou v dubnu 2007,“ uvedli statistici.

Reklama

Výběr článků

Načítám