Hlavní obsah

S eurem se propadá i koruna

Novinky, Tomáš Holý

Kurz jednotné evropské měny ještě nepřestal vymetat pomyslné dno vůči americkému dolaru. V pátek během dne zaznamenalo euro nejhorší výsledek za více než čtyři roky, když se kurz propadl pod 1,21 USD/EUR. Na negativní náladě na trzích se veze i česká měna a akciové trhy.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Článek

„Euro tak opět hýbe trhy, když dnes kleslo na historická minima vůči švýcarskému franku a ochladilo náladu na všech akciových trzích,“ komentoval dění na trzích analytik Patria Direct Tomáš Kálal.

Nervozitu navíc podle něj zvyšuje prohlášení Maďarska, že schodek veřejných financí bude mít země letos dvakrát takový, než se původně předpokládalo. Deficit by se měl pohybovat v rozmezí sedm až sedm a půl procenta HDP.

Negativní nálada na trzích tak kromě eura ovlivnila i českou korunu či akciové trhy. Ty se všechny v pátek před třetí hodinou pohybovaly v červených číslech.

Například pražská burza odepsala více než pět procent, index pařížské burzy CAC 40 klesl o 2,68 procenta, německý DAX pak o 0,21 procenta.

Koruna se po pondělním výrazném posílení po zbytek týdne potácela. V pátek se pak dokonce její kurz přehoupl vůči euru přes 26 Kč. Oslabila i vůči dolaru o desítky haléřů na 21,50 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám