Hlavní obsah

Zrušíme Kalouskův ekotendr za 114 miliard, shodují se ODS a VV

Právo, dan, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakázka na likvidaci ekologických škod, přezdívaná jako zakázka století, protože se může vyšplhat až na 114 miliard korun, má zřejmě odzvoněno. Podle informací z vyjednávání ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se proti zakázce, kterou vypsala Topolánkova vláda, ve čtvrtek postavili vyjednavači ODS a VV. Tendr byl již vyhlášen a na podzim se měly otevírat obálky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (VV)

Článek

„Shodujeme se s ODS na tom, že by se měly otevřít obálky, aby proces správně doběhl, ale poté by měl být tendr zrušen a rozdělen na menší zakázky,“ řekl Právu vyjednavač VV Vít Bárta. Dodal, že by se pak měly zakázky zcela přesunout z gesce resortu financí pod ministerstvo životního prostředí.

Proti zakázce se již dříve několikrát postavil i lídr ODS Petr Nečas.

Senátor Bedřich Moldan, který vyjednával za TOP 09, potvrdil, že ODS a VV měly stejný názor. „Ale nedospěli jsme k závěru, že by se to mělo zrušit. Příští týden se sejdeme a budeme to dál řešit,“ řekl Právu Moldan.

Zakázku prosadil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek před dvěma lety jako ministr financí. Nyní říká, že by počkal, zda se neobjeví v některé nabídce dobrá cena.

„V každém případě bychom měli otevřít obálky a zjistit, jestli ta nabídka je, nebo není výhodná. Nemusíme mít na stole žádnou nabídku, anebo ji také můžeme odmítnout,“ řekl Právu Kalousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám