Tradičně právě třetí listopadový čtvrtek je možné po celém světě nové beaujolais poprvé otevřít, ochutnat a začít prodávat. Letošní ročník prý je kvůli velkému teplu a intenzívnímu slunečního svitu v průběhu vegetace mimořádný.

Jak říkají Francouzi: "Du jamais vu!" - Nevídané, neslýchané! Chuť vína je podle odborníků "výraznější, plnější a uhlazenější" než v jiných letech. Ročník 2003 se zapíše do historie itím, že vinobraní podle pamětníků nikdy nezačínalo tak brzy, již v půli srpna. Úroda však byla nižší, beaujolais se vyrobilo jen asi 800 tisíc hektolitrů, což je o 40 procent méně než v běžném roce. Vzhledem k nižší produkci bude toto víno vzácnější, a tudíž i dražší. Cena jedné lahve nového beaujolais na českém trhu by přesto podle Andrey Dohnalové ze Sopexy mohla začínat již na 120 korunách. Příští rok, po odbourání celních bariér s EU, by víno mohlo být ještě levnější.

Loni se z Francie vyvezlo celkem 27,5 miliónu lahví beaujolais do více než 150 zemí. Největšími dovozci jsou tradičně Japonsko, Německo a USA. První láhev nového vína z hroznů z oblasti Beaujolais, otevřel Georges Duboef těsně po půlnoci ze středy na čtvrtek v luxusním hotelu v Tokiu. Duboef, přezdívaný král Beaujolais, má pod kontrolou více než deset procent produkce vína z oblasti ležící severně od Lyonu.