Hlavní obsah

Miliardář Buffett hájil ratingové agentury. Ty stály u počátků krize

Novinky, toh

Miliardář a vlivný investor Warren Buffett hájil před americkou kongresovou komisí pozici ratingových agentur. Ty totiž stály u vzniku rozsáhlé finanční krize, která začala před dvěma lety. Buffett byl předvolán ve středu k výslechu společně s šéfem agentury Moody´s.

Foto: Mike Segar, Reuters

Investor a jeden z nejbohatších lidí světa Warren Buffett

Článek

Buffett prohlásil, že kromě agentury chybovali naprosto všichni, včetně jeho samotného. Nikdo prý nebyl schopen poznat, že realitní trh byl přehřátý a dostal se tak blízko kolapsu. Právě hypoteční trh a banky na něj navázané měly od agentur vysoké hodnocení. Poté však přišel rychlý pád.

„Celá americká veřejnost uvěřila, že ceny realit nemohou dramaticky klesnout,“ řekl miliardář s tím, že kdyby věděl, že realitní trhy záhy zkolabují, rozhodně by prodal svůj 13procentní podíl v agentuře Moody´s.

Vznik a příčiny finanční krize, která začala v USA a následně se rozšířila do celého světa, prošetřuje speciální komise, kterou ustavil tamní Kongres. Zaměřuje se zejména na ratingové agentury, které u kolapsu finančních systémů stály. Kromě Spojených států i Evropská unie plánuje přísnější dohled nad trhy a agenturami.

Šéf Moody´s Raymond McDaniel před komisí řekl, že agentura udává pouze rating, tedy hodnocení, které má investorům říci, jak je například daná společnost stabilní. "Agentura nedává doporučení jako koupit, prodat nebo podržet své podíly," uvedl McDaniel.

Reklama

Výběr článků

Načítám