Hlavní obsah

Miliardář Buffett byl předvolán před kongresovou komisi kvůli finanční krizi

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardář a investor Warren Buffett byl kvůli vyšetřování okolností finanční krize pozván na slyšení zvláštní kongresové komise. O pozadí otřesů, které před dvěma lety postihly celý svět, bude vypovídat společně s šéfem ratingové agentury Moody´s Raymondem McDanielem.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Miliardář Warren Buffett

Článek

Finanční krizí se zabývá speciální komise amerického Kongresu. Pod drobnohledem jdou zejména ratingové agentury. Ty totiž stály u počátků krize.

Agentury (Moody´s, Fitch a Standard & Poor´s) totiž dávají například firmám ohodnocení, které má sloužit investorům jako měřítko stability společnosti a hlavně bezpečnosti vložených investic.

Jenže právě mnoho bank a finančních institucí, které měly před krizí vynikající hodnocení, se rázem s jejím začátkem ocitly v bankrotu nebo musely být zestátněny.

Buffett patří mezi nejvlivnější investory na světě. Prostřednictvím společnosti Berkshire Hathaway vlastní 13procentní podíl v agentuře Moody´s. Miliardář však tvrdí, že když investuje, neopírá se o hodnocení ratingových agentur.

Reklama

Výběr článků

Načítám