Hlavní obsah

Brikety se v Česku už vyrábět nebudou, ale multiprachem se topit nedá

Právo, Martin Polák

Lidé v Česku si od letošního podzimu v kamnech a kotlích už nezatopí briketami z hnědého uhlí. Alespoň ne těmi tuzemskými. Jejich výroba u nás totiž definitivě končí, poslední briketárna ve Vřesové na Sokolovsku se místo nich zaměří na produkci multiprachu, po kterém je v průmyslu stále větší poptávka.

Foto: Profimedia.cz

Hnědouhelné brikety. Ilustrační foto

Článek

Jemný uhelný multiprach se podle odborníků k topení v kamnech v žádném případě nedá použít. Navíc domácí kamna speciálně na multiprach v Česku neexistují.

„Nikdy jsem o tom neslyšela, nic takového tady není,“ uvedla Jana Pařenicová z velkého internetového obchodu v Ostravě, který se specializuje na prodej kamen.

„Multiprach je tak jemný, že jeho konzistence se blíží tekutině. Není možné jej v domácích podmínkách skladovat a topit s ním. Využitelný je jen pro některé velké technologie,“ vysvětlil Jan Kusík z uhelných skladů na Karlovarsku. Dodal, že se nehodí ani k domácímu briketování, kdy někteří lidé uhelný mour s přísadami sami lisují v ručních lisech.

Z Německa jsou o třetinu dražší

Kdo se s hnědouhelnými briketami nebude chtít rozloučit, musí počítat s tím, že sáhne hlouběji do kapsy. K dostání totiž budou jen brikety z dovozu.

„Dovážíme je z Německa. Jsou ale zhruba o 30 procent dražší,“ řekl Právu Aleš Pilař z uhelných skladů ve Františkových Lázních s tím, že metrák tuzemských briket vyjde na 233 korun, kdežto německé stojí o 80 korun více.

Podle něj je o brikety zatím stále zájem. „Ty české jsou kvalitnější, mají větší výhřevnost, vydrží 12 až 13 hodin, německé jen 5 až 6 hodin,“ uvedl Pilař. „Lidé budou muset na topení nyní šetřit, moc na výběr totiž nemají, buď přejdou na uhlí, plyn nebo na dřevo,“ míní Pilař.

Briketárna ve Vřesové, která patří těžařské společnosti Sokolovská uhelná, už utlumuje provoz. Přitom v Karlovarském kraji, přesněji v jeho hornické části, se brikety vyráběly zhruba 130 let.

Multiprach budeme vyvážet do Německa

„Na lomech Sokolovské uhelné dochází kvalitní briketovatelné uhlí. A abychom do prachu, z kterého se pak brikety lisují, přidávali pojivo jako v Německu, na to nemáme technologii,“ vysvětlil Miroslav Soural, obchodní ředitel Sokolovské uhelné.

Multiprach, z něhož se brikety zatím lisují, může podle ředitele sloužit jako náhrada za mazut nebo topné oleje. Jeho výroba je poměrně jednoduchá. Uhlí se usuší a namele. „Někteří ho už u nás umějí spalovat. Vyváží se ale hodně do Německa, kde zažívá velký boom,“ poznamenal Soural.

U nás se multiprach používá například v rotačních pecích jako palivo při výrobě lehkého kameniva ve firmě Lias Vintířov.

Multiprach je proti běžnému uhlí energeticky mnohem lépe využitelný a dosahuje až dvojnásobné výhřevnosti. Podle Sourala má ale i další výhody, například cenu. „Ta bývá stabilní, protože v tomto případě nehrozí výkyvy jako u ropy,“ řekl ředitel.

Jaroslav Jiskra, který se věnuje hornictví, ve své knize píše, že největší boom briketování uhlí nastal v regionu na přelomu 20. a 30. let minulého století. Celkově pak těžaři zprovoznili deset briketáren, z toho poslední v roce 1966 právě ve Vřesové.

„Přechod na cílenou produkci multiprachu nám umožní využít i větší část stávající technologie briketárny a v novém provozu umístit i část zaměstnanců briketárny s tím, že ostatním nabídneme práci v jiných provozech firmy,“ uzavřel Soural.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám