Hlavní obsah

Sarkozy chce vytvořit hospodářskou vládu pro eurozónu

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se snaží přimět evropské partnery k vytvoření skupiny vůdců eurozóny se sekretariátem, jenž by fungoval jako ekonomická vláda zemí používajících jednotnou evropskou měnu. Informoval o tom podle agentury Reuters francouzský list Le Monde.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

"Nicolas Sarkozy hledá způsoby, jak dostat Německo zpátky do evropské hry," napsal Le Monde. "Francouzský prezident opět uvažuje o vytvoření fóra hlav států a vlád eurozóny se sekretariátem, jenž by byl skutečnou hospodářskou vládou Evropy," dodal.

List upozornil, že Německo již dříve odmítlo podobné návrhy na vytvoření oficiálního orgánu, jenž by koordinoval hospodářské řízení eurozóny. Paříž ale podle něj věří, že Berlín by mohly zviklat pevnější rozpočtové závazky vlád v eurozóně a další ústupky.

Francouzští představitelé podle listu postupují v tomto směru opatrně, aby nevyprovokovali Berlín k otevřenému odmítnutí návrhu. "Francouzský prezident přijal preventivní opatření nepopisovat veřejně hospodářskou vládu, kterou navrhuje, protože ukázka francouzsko-německého rozporu by mohla být pro euro osudná," uvedl Le Monde.

Reklama

Výběr článků

Načítám