Hlavní obsah

Skupině Agrofert Holding loni klesly tržby i zisk

Skupině Agrofert Holding podnikající v zemědělství, potravinářství a chemickém průmyslu v loňském roce klesly konsolidované tržby o 15 procent ze 101,36 miliardy korun v roce 2008 na 85,89 miliardy korun. Čistý zisk skupiny se loni meziročně snížil o 700 miliónů na 3,730 miliardy Kč. Sdělil to majitel firmy Andrej Babiš. Konsolidovaná účetní závěrka zahrnuje výsledky 203 firem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Agrofertu Andrej Babiš

Článek

Nekonsolidované tržby Agrofertu se loni snížily na 119,08 miliardy korun z předloňských 138,57 miliardy. V úvěrech loni firmy holdingu dlužily 20,96 miliardy korun, o 1,17 miliardy meziročně méně. Babiš již dříve řekl, že zhoršení finančních ukazatelů zapříčinila ekonomické krize, která se v zemědělství projevuje zejména propadem výkupních cen komodit.

Rok 2009 byl podle Babiše historicky nejhorší pro zemědělskou a chemickou část skupiny, v níž největší ztráty zaznamenaly společnosti Duslo Šala a Synthesia Pardubice. Agrofert loni posílil svou pozici jedničky tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Dokončil totiž akvizici svého největšího konkurenta v oboru, podniku Agropol Group patřícího do té doby podnikateli Jiřímu Malúšovi.

Babiš, který je jediným vlastníkem Agrofertu, tak získal skupinu s ročním obratem přesahujícím 15 miliard korun, významnou zejména pro své kapacity na skladování zemědělských komodit a kvůli pozici v oblasti zpracování drůbežího masa.

Skupina, která zaměstnává zhruba 25 000 lidí, chce i nadále expandovat ve střední Evropě, uvedl začátkem roku Babiš. V květnu Babiš informoval, že od Energetického a průmyslového holdingu kupuje masokombináty Krahulík - Masozávod Krahulčí a Kmotr - Masna Kroměříž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám