Hlavní obsah

Aerolinky se chtějí soudit kvůli popelu z islandské sopky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízkonákladové aerolinky EasyJet se chtějí soudit s leteckými úřady, které v dubnu a květnu omezily letecký provoz nad Evropou. Společnost odhaduje, že kvůli uzavírce vzdušného prostoru přišla jen během pěti dubnových dní o 50 až 75 miliónů liber. U soudu budou chtít aerolinky kompenzaci.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Článek

Šéf EasyJet Andy Harrison v rozhovoru pro německá média uvedl, že o žalobě jedná s dalšími společnostmi. „Již na tom (žalobě) pracujeme se skupinou dalších společností, včetně těch mimo nízkonákladový sektor,“ řekl Harrison. Jména konkrétních společností však nesdělil, protože si to aerolinky nepřejí.

„Byla to přírodní katastrofa a není důvod, aby důsledky nesly jen aerolinky, obzvláště pokud se poté ukázalo, že rozsah uzavírky byl zbytečný,“ dodal s tím, že případnou kompenzaci řeší také s vládou.

Erupce islandské sopky v polovině dubna na několik dní uzavřela vzdušný prostor nad velkou částí Evropy. O uzavírce rozhodovali letečtí dispečeři z organizace Eurokontrol v koordinaci s národními dispečery.

O dopadech přítomnosti sopečného prachu na letadla se vedly velké spory. Následné testy však zablokování či poškození motorů vyloučily. V každém případě aerolinky podle odhadů tratily na uzavírce celkem 32 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám