Hlavní obsah

Ekonomové vidí výsledky voleb pozitivně, čekají na reformy

Praha

Většina tuzemských ekonomů a podnikatelů hodnotí výsledky voleb do Poslanecké sněmovny pozitivně. Budoucí vláda by podle nich měla přijmout hlubší ekonomické reformy, především důchodového systému, zdravotnictví a veřejných financí. Reformy a ozdravení veřejných rozpočtů jsou nyní pro vývoj ekonomiky rozhodující.

Foto: Petr Josek , Reuters

Volební lídr ODS Petr Nečas

Článek

"Určitě uvidíme snahu o stabilizaci veřejných financí. Škrty mohou být opravdu bolestivé. Díky síle vlády mohou být ale úspěšné. Určitě se také rozhýbe důchodová reforma. Jsme tedy na velmi dobré cestě odvrátit ČR ze stávající negativní trajektorie zadlužování země," uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Prezident Sdružení automobilového průmyslu Martina Jahn očekává, že z voleb vzejde silná vláda, která bude moci realizovat potřebné reformy. "Očekávám, že vláda omezí korupci a zbytečné výdaje státního rozpočtu," řekl Jahn. Na druhou stanu bude vláda podle něj muset podporovat růst ekonomiky.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR je nyní prioritou zefektivnění státní a veřejné správy. Mezi dalšími zásadními kroky, které země potřebuje, je uskutečnění důchodové reformy a schválení občanského zákoníku. "Bez těchto změn se společnost nemůže změnit," uvedl prezident svazu Jaroslav Míl.

Téma reformy důchodů

Výsledky voleb hodnotí pozitivně většina oslovených manažerů a podnikatelů. Například majitel Student Agency Radim Jančura označil volební výsledek za obrovské vítězství zdravého rozumu nad populismem. Šéf strojírenské skupiny Vítkovice Jan Světlík zároveň vyjádřil naději, že nová vláda bude mít pozitivní vztah k českému průmyslu a vlastníkům českých podniků.

Londýnský analytik Commerzbank Tatha Ghose se domnívá, že politika očekávané středopravé koalice bude mít mírně negativní dopad na růst ekonomiky, ale výrazně pozitivní dopad na inflaci. "Negativní dopad na růst bude mít kvůli tomu, že středopravé strany budou usilovat razantněji o snížení rozpočtového deficitu okamžitými škrty a nastartují velmi potřebnou reformu penzí. Na inflaci bude mít pozitivní vliv především ve srovnání s politikou, kterou chtěla prosazovat levice... Obecně politika zahrnující snižování deficitu na úkor růstu je méně inflační," uvedl.

Také analytička Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) Jennifer Schevardová považuje výsledek českých parlamentních voleb z pohledu domácí ekonomiky za dobrou zprávu. Češi by se ale podle ní měli připravit na tvrdé časy. Pokud vládu skutečně sestaví středopravé strany ODS, TOP 09 a Věci veřejné, očekává od ní především snižování státního dluhu. To bude znamenat změny v sociálním, důchodovém a zdravotnickém systému, které občané podle Schevardové silně pocítí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám