Hlavní obsah

Čechy čeká utahování opasků, píší Financial Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Středopravé strany získaly v českých parlamentních volbách překvapivě silný mandát, a je tedy pravděpodobné, že země zažije rozpočtové utahování opasků a reformy zdravotnictví a penzijního systému. Napsal to v neděli na své webové stránce britský list Financial Times (FT).

Foto: René Volfík , ČTK

Místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek

Článek

Podle něj výsledek voleb zřejmě uvítají s úlevou finanční trhy, které se obávaly levicové koalice vedené sociálními demokraty. Ti prosazovali zvyšování daní, aby mohli udržet sociální výhody, uvedl ekonomický deník.

FT upozornil, že nejméně očekávaných vítězství dosáhly dvě nové středopravé strany. TOP 09 dostala 16,7 procenta, přestože slibovala voličům prakticky jen ekonomické útrapy a rozpočtovou přísnost. Věci veřejné, které dostaly 10,9 procenta hlasů, FT označil za populistickou stranu a doplnil, že vedla kampaň především proti korupci.

Stejně jako stanice BBC i FT připomíná, že Česká republika je z hlediska rozpočtu v mnohem lepším stavu než problémové ekonomiky eurozóny. Nicméně deficit by měl letos dosáhnout 5,5 procenta hrubého domácího produktu. Státní dluh je jen 35 procent HDP, ale roste rychle, napsaly FT. Připomněly, že ODS v kampani slíbila omezit výdaje a reformovat penzijní systém.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám