Hlavní obsah

Záplavy způsobily Lesům ČR škody za asi 480 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zatím odhadl škody po povodních na Moravě na lesích, tocích a lesních cestách na asi 480 miliónů korun. Informoval o tom mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Případný dopad škod do zisku podnik zatím nevyčíslil. LČR patří polovina lesů v zemi a spravují také asi 20 000 kilometrů drobných vodních toků.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vichřice provázející povodně podle dosavadních odhadů poškodily až 368.000 metrů krychlových dřeva. To představuje zhruba pět procent celoročních těžeb státního podniku. Nejvíce jsou postiženy lesy na Jesenicku. Na zhruba 160 malých vodních tocích povodně porušily a podemlely břehy a zničily opevnění koryt.

Podnik se nyní zaměřil na odstraňování zátarasů v korytech potoků a uvolnění propustků a mostů od nánosů bahna, kamení či splavené dřevní hmoty. Do akce nasadil všechnu dostupnou techniku. Lesníci také pracují na odstranění popadaných stromů z cest, aby se do lesů vůbec mohli dostat. Začali také s opravami poničených cest, které voda na mnoha místech úplně odplavila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám