Hlavní obsah

Řecko vyhazuje ministerské úředníky, na úplatcích si přišli na milióny

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko, zmítané dluhy, opět řeší skandál. Země prošetřuje desítky ministerských úředníků, kteří si na úplatcích a podvodech přišli na milióny eur. Vláda tak pokračuje v tažení proti daňovým podvodníkům. V posledních dnech zemi zaplavilo již několik zpráv a skandálů týkajících se krácení daní a podvodů.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Článek

Nyní řecké ministerstvo financí oznámilo, že vyhodilo dvacet daňových ředitelů, kteří neplnili své povinnosti. Naopak se na úkor státu obohacovali. Úřad zároveň upozornil, že reorganizuje celou daňovou správu tak, aby k podobným případům nedocházelo a systém se zefektivnil.

Ministerstvo také prošetřuje na 50 stížností na úředníky, kteří jsou podezřelí z braní úplatků, ilegálních ekonomických aktivit, padělání dokumentů, pašování, korupce a nedbalosti.

Zkontrolováno bylo navíc 70 úředníků, rovněž z daňové správy, kteří mají v držení nemovitosti v hodnotě od 800 tisíc eur až po 1,2 miliónu eur. Jejich průměrný roční plat přitom nepřekročil 50 tisíc eur.

Daňové úniky a podvody nejsou v Řecku zřejmě ničím výjimečným. Před několika dny například musela rezignovat náměstkyně ministra pro cestovní ruch. Její manžel totiž okradl stát na daních o milióny eur. [celá zpráva]

Vláda zároveň představila seznam daňových podvodníků. Desítky jmen tvoří zdravotní specialisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám