Hlavní obsah

Podle Nehodové služby je povinné ručení předražené

Společnost Nehodová služba, která poskytuje motoristům asistenční služby, obvinila tuzemské pojišťovny z neoprávněně vysokých cen povinného ručení. Ty jsou podle ní vyšší než v Německu. Česká asociace pojišťoven (ČAP) i odborníci tento názor odmítli. Na trhu povinného ručení v Česku již několik let ovlivňuje ceny tvrdé konkurenční prostředí, reagovala asociace.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Nehodová služba analyzovala modelový případ, podle kterého v Česku platí 46letý majitel za povinné ručení vozu značky VW Passat s rokem výroby 2009 až dvojnásobně více než Německu. Zatímco v ČR se částka za povinné ručení pohybuje od 5200 Kč až k 11 200 korunám, v sousedním Německu je prý možné pojistit stejný vůz od 4000 do 5400 korun.

Tabulka německých pojistitelů podle asociace záměrně neobsahuje největší hráče na trhu a nejsou známy detailní parametry pro srovnání. Segmentace, tedy rozlišování klientů podle různých parametrů, je podle ČAP navíc u německých produktů výrazně vyšší než v ČR. Tabulka za český pojistný trh uvádí základní ceny povinného ručení také bez konkrétní segmentace, doplnila asociace.

Ve srovnání s Německme jsou rozdíly propastné

Nehodová služba upozornila na to, že v roce 2008 vybraly pojišťovny na povinném ručení v ČR 23,66 miliardy korun, zatímco na vyplacení pojistného plnění bylo z této částky vynaloženo 10,25 miliardy Kč. Rozdíl mezi částkou vybranou a částkou vydanou při pojistném plnění tak činil 13,404 miliardy Kč, tedy 56 procent vybraných peněz. V Německu podle firmy bylo za stejný rok vybráno 12,49 miliardy eur (zhruba 320,5 miliardy Kč), z nichž bylo zpět na plnění škod vyplaceno celkem 12,12 miliardy eur. Rozdíl tak činí tři procenta z vybraných peněz.

"Na trhu povinného ručení panuje mezi pojišťovnami velmi ostrá cenová konkurence, nikoli kartelová dohoda, jak se snaží tato zpráva naznačit," řekl ředitel makléřské společnosti Insia Ivan Špirakus. Nesouhlasil s ní ani Pavel Ronovský z portálu Top-pojisteni.cz. "Cenové porovnání s německým trhem není příliš objektivní a neobsahuje detailní informace o spoluúčasti, limitech apod. Navíc německý trh je jeden z největších trhů, a je tak vysoce konkurenční. Díky tomu mohou být sazby nižší. Mnohem srovnatelnější trh je v Rakousku, kde jsou naopak průměrné sazby dvoj- až trojnásobně vyšší než v ČR," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám