Hlavní obsah

Burzy zažily další výrazný propad

Pražská burza v úterý výrazně propadla, přičemž hlavní index PX ztratil 5,15 procenta a skončil obchodování na 1097 bodech. Poprvé od února tak oslabil pod hranici 1100 bodů. Výrazný propad postihl i trhy v USA a Evropě. Americký hlavní Dow Jonesův index spadl pod psychologicky důležitou hranici 10 000 bodů.

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Ilustrační foto

Článek

V čele všeobecného poklesu na pražské burze jsou banky, energetická společnost ČEZ a těžební NWR.

Světové burzy jsou pod vlivem obav ze zpomalení hospodářského růstu ve světě a značný vliv má ale také rostoucí napětí na Korejském poloostrově. K propadu na tuzemském trhu přispěla i nejistota kolem eura. Většina indexů je hluboko ve fázi korekce. Rumunská burza klesla skoro o deset procent.

Krátce po 09:30 newyorského času (15:30 SELČ), kdy se v New Yorku začíná obchodovat, Dow Jonesův index odepisoval zhruba 2,1 procenta a pohyboval se kolem 9855 bodů, což je nejméně za posledních 15 měsíců.

Širší index S 500 odepsal 2,3 procenta a klesl na 1049 bodů, index Nasdaq Composite oslabil o 2,5 procenta na 2159 bodů.

Největší ztráty z báze Dow Jonesova indexu měly hned v úvodu akcie velkých průmyslových koncernů. Byly to hlavně akcie Caterpillar, Alcoa či El DuPont de Nemours & Co.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám