Hlavní obsah

Státy EU nejspíš budou muset vybírat od bank novou daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Členské státy Evropské unie budou muset v budoucnosti od svých bank nejspíš vybírat zvláštní daň pro případ, že některá z nich padne. Podle úterního vydání deníku Financial Times s tím počítá návrh Evropské komise, který představí ve středu. Vybrané finanční prostředky mají putovat do zvláštního fondu, jenž bude muset být oddělen od státního rozpočtu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Návrh sice budou muset schválit ještě unijní ministři financí, ale eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier počítá s tím, že by legislativa měla platit již od příštího roku. Komise chce podle svých slov zabránit tomu, aby vlády někdy v budoucnosti znovu stály před nutností sanovat krachující finanční ústavy z peněz daňových poplatníků. Naposledy k této volbě byly donuceny během finanční a hospodářské krize, kterou rozpoutal pád americké investiční banky Lehman Brothers v září roku 2008.

V současnosti v EU již existují země, které speciální "stabilizační" daň na banky již uvalily. Například Švédsko si od podobného opatření slibuje, že do roku 2015 vybere finanční prostředky, které budou odpovídat zhruba 2,5 procenta hrubého domácího produktu.

Otázkou ovšem zůstává, jak na podobné opatření budou reagovat ostatní země světa. Evropská unie by komisní návrh měla představit i na summitu G20, který se v červnu uskuteční v kanadském Torontu. Experti se nicméně shodují, že pokud k podobným daním nepřistoupí například Spojené státy a další země světa, bude evropský krok velmi kontroverzní.

"Problém s tímto financováním je, že zvyšuje riziko morálního hazardu. Pokud banka již do takového fondu platí, je pak velmi složité ji nechat padnout," řekl FT šéf banky Standard Chartered Peter Sands.

České banky: může to ohrozit konkurenci

V tuto chvíli je informace o případné nové dani podle České bankovní asociace (ČBA) příliš obecná a není ani jisté, zdá půjde o daň či spíše jakýsi odvod.

"Každopádně takové opatření nepovede k omezení morálního hazardu. Zajištění vkladatelů a bank bude na tak vysoké úrovni, že se vkladatel už vůbec nebude muset zabývat otázkou zda banka, kterou si vybere, podniká zodpovědně. Tím pádem také odpadne jedna z důležitých složek konkurence mezi peněžními ústavy," uvedl náměstek výkonného ředitele ČBA Jan Matoušek.

Tato a podobná restriktivní opatření navíc podle Matouška půjdou proti hospodářskému oživení a budou zpomalovat případný ekonomický růst. "Pokud k dani přistoupí jen některé země, znevýhodní své trhy oproti ostatním, což platí především pro vztah EU vůči ostatním finančním trhům," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám