Hlavní obsah

Evropský průmysl výrazně ožívá, mezi tahouny je paradoxně i Řecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropské unii i v eurozóně v březnu výrazně přibylo nových průmyslových zakázek. V eurozóně o 5,2 procenta, v celé evropské sedmadvacítce o 5,9 procenta. V únoru to přitom bylo jen 1,9 procenta, respektive 1,1 procenta. Novináře o tom v úterý informoval Eurostat.

Článek

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku počet zakázek vzrostl dokonce o 19,8 procenta v eurozóně a o 20,7 procenta v celé unii. Na růstu se tentokrát nijak výrazně nepodílela výroba lodí, železničních vozidel či kosmického materiálu, které běžně celkovou statistiku citelně zkresluje.

Největší meziměsíční nárůst průmyslových zakázek v březnu zaznamenalo Dánsko (20,6 procenta), Estonsko (12,3 procenta) a paradoxně Řecko (11,7 procenta), které se ocitlo na pokraji bankrotu.

V Česku počet zakázek vzrostl o 4,4 procenta, v únoru to bylo jen o 0,9 procenta.

Ze statistik za 21 států, které má Eurostat k dispozici, nicméně ve třech počet zakázek proti únoru naopak poklesl. Jde o Portugalsko (-9,9 procenta), Irsko (-5,5 procenta) a Litvu (-2,9 procenta).

Ve srovnání se stejným obdobím roku 2009 si v EU nejvíce polepšila Velká Británie (36,3 procenta), Lotyško (33,8 procenta), Německo (31,0 procenta) a Slovensko (30,0 procenta). Pohoršilo si například Irsko (-22,9 procenta), Portugalsko (-21,1 procenta) a Dánsko (-17,2 procenta). V Česku meziročně počet průmyslových zakázek vzrostl v březnu o 15,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám