Hlavní obsah

Kellnerův Home Credit chce v Polsku koupit banku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Home Credit nejbohatšího Čecha Petra Kellnera chce údajně koupit malou polskou banku Meritum Bank. V pondělí o tom napsal polský list Puls Biznesu.

Článek

Meritum Bank, kterou od konce roku 2007 vlastní fond Innova Capital, se specializuje na drobné bankovnictví. V současnosti v ní pracuje 200 lidí, jde hlavně o bývalé zaměstnance GE Money Bank, kteří jsou odborníky na spotřebitelské úvěry, a někdejší pracovníky banky Nordea, jež vytvořili jeden z nejlepších systémů internetového bankovnictví na polském trhu. Meritum Bank má nyní pět vlastních poboček a jednu partnerskou, síť se má ale rozrůstat.

Obchodní model Kellnerovy společnosti Home Credit, jež se soustřeďuje na půjčky a spotřebitelské úvěry, by se podle Pulsu Biznesu dobře hodil k činnosti Meritum Banku. Home Credit kromě Čech působí na Ukrajině, v Rusku, Bělorusku a Kazachstánu, v Polsku zatím ne.

"Češi chtějí koupit celou banku, ale nabízejí nízkou cenu," cituje Puls Biznesu nejmenovaný zdroj dobře obeznámený s jednáním mezi Home Credit a majitelem Meritum Banku. Innova Capital nechce na investici do této banky prodělat, potřebuje za ni proto nejméně 300 miliónů zlotých (asi 1,87 miliardy korun).

Skupině Home Credit stoupl v roce 2009 čistý zisk meziročně o 19,2 procenta na 54,4 milionu eur (zhruba 1,39 miliardy Kč). Home Credit patří do skupiny PPF Group, kterou ovládá podnikatel Petr Kellner. PPF Group podniká kromě spotřebitelských financí také v pojišťovnictví a poskytuje služby správy majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám