Hlavní obsah

Řecko bude splácet dluhy včas, tvrdí premiér Papandreu

Řecký premiér Jorgos Papandreu odmítl možnost, že by Řecko nedokázalo včas splácet státní dluh nebo přikročilo k jeho restrukturalizaci. Premiér to uvedl v rozhovoru pro španělský list El Pais. Zadlužené Řecko získalo rozsáhlou pomoc od eurozóny, podle premiéra však evropské vlády zareagovaly pomalu na nebezpečí, že se dluhová krize rozšíří i do dalších zemí.

Článek

"Nemáme zapotřebí neplnit závazky či restrukturalizovat," řekl Papandreu. "Rozhodli jsme se, že to neuděláme," dodal. Řecko získalo od zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu příslib půjčky v objemu až 110 miliard eur (2,8 biliónu Kč). Evropská unie navíc připravila záchranný plán 750 miliard eur pro případ, že se krize rozšíří i do dalších zemí.

"EU zabralo čas pochopit, že útoky spekulantů na Řecko byly pouze krokem před útokem na další země a dokonce ohrožením stability eurozóny," uvedl Papandreu.

Finanční trhy nyní znepokojuje rovněž stav veřejných financí ve Španělsku a Portugalsku. "Španělsko a Portugalsko na tom nejsou tak špatně, ale jsou obětí hysterie," prohlásil Papandreu.

Řecko bylo kvůli vysokým dluhům nuceno přijmout rozsáhlá úsporná opatření, což podle premiéra naruší hospodářský růst země. "Musíme vytvořit nezbytné podmínky pro růst. V tom by opět mohla pomoci EU," řekl Papandreu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám