Hlavní obsah

Bývalá Fischerova letadla po čtyřech letech chátrání odletí z Prahy

Praha

Dvě letadla Boeing z flotily bývalé Fischer Air podnikatele Václava Fischera se po letech chystají na odlet z Prahy, sdělil ČTK zdroj z pražského letiště. Stroje by se měly přesunout do Rumunska, kde projdou generální opravou, aby mohly znovu létat s cestujícími.

Článek

K prvnímu letu po více než čtyřech letech se letadla připravují v hangáru Českých aerolinií. Podle sdělení mluvčí ČSA Hany Hejskové poskytly aerolinie za úplatu pouze prostor a nářadí a na opravách se nepodílejí.

Letadla stála na letišti v Ruzyni od podzimu 2005, kde postupně chátrala. Stroje figurovaly v několika konkurzních podstatách a kvůli řadě soudních sporů Fischera se správci podstat nemohla letiště opustit.

Američané koupili letadla za hubičku

Letadla nakonec letos v lednu koupila americká společnost AerSale v dražbě za vyvolávací cenu 2,13 miliónu amerických dolarů (tehdy zhruba 40 miliónů korun). Mluvčí Úřadu pro civilní letectví Jitka Ungerová dnes potvrdila, že stroje už nefigurují v českém leteckém rejstříku, ale byly přepsány do amerického.

Soudní spory se tak nyní povedou pouze o peníze, nikoliv o letadla samotná. Hodnota letadel za dobu stání na letišti výrazně klesla. Ještě před dvěma lety ji zúčastnění odhadovali na zhruba 600 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám