Hlavní obsah

Akciové trhy mají za sebou bouřlivý týden, stále hledají dno

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akciové i měnové trhy mají za sebou dramatické dny. Na výsledcích jednotlivých burz je znát patrná nervozita a nejistota, která se v poslední době nevyhnula ani měnám. Důvodem jsou nadále obavy z dalšího vývoje finančních problémů Evropy.

Článek

Cenné papíry po celém světě ztrácejí na hodnotě již několik týdnů. Například index londýnské FTSE klesl pod hranici pěti tisíc bodů, poprvé od listopadu loňského roku. Situace na trzích připomíná počátek finanční krize v USA, která se pak dále rozlila do celého světa.

Například ve čtvrtek stejně jako na začátku krize klesl hlavní index na Wall Street Dow Jones pod hranici deseti tisíc bodů. V pátek  při zahájení obchodování se dostal opět nad tuto hranici. Obavy jsou v USA o to větší, že již na začátku května zažily tamní burzy obrovský pád, během kterého ztratily cenné papíry na hodnotě až bilión dolarů. [celá zpráva]

Nutné je dodat, že propady se nevyhýbají ani Asii a Evropě včetně České republiky.

„Pražská burza se nachází na stejné úrovni jako na počátku roku, ale je třeba vzít v potaz, že zpravidla reaguje na vývoj ostatních trhů s určitým zpožděním. V příštích obchodních seancích lze očekávat vysokou volatilitu. Nicméně akciové trhy klesají již několik týdnů, nelze tedy vyloučit určitou krátkodobou korekci, přesněji řečeno indexy mohou z krátkodobého hlediska posílit o několik procentních bodů,“ komentoval analytik společnosti Patria Direct Petr Žabža.

Index pražské burzy PX uzavřel týden níže na úrovni 1136 bodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám