Hlavní obsah

Komárkovo impérium se stalo jediným vlastníkem Moravských naftových dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Holding KKCG patřící rodině Komárků se stal jediným vlastníkem Moravských naftových dolů. Ovládnutí společnosti povolil antimonopolní úřad (ÚOHS). KKCG koupila menšinové podíly od skupin E.ON a Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Podnikatel Karel Komárek

Článek

"Spojení uvedených soutěžitelů nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí již nabylo právní moci," uvedl úřad v rozhodnutí.

Spory o Moravské naftové doly trvaly čtyři roky a doprovázela je více než stovka soudních žalob.

Z největší těžařské firmy odchází akcionáři z Německa a Slovenska. Dosud vlastnila 41,18 procenta Moravských naftových dolů společnost Europgas, která patří rovným dílem KKCG a německé společnosti E.ON Ruhrgas. Zbývající 51,82 procenta vlastní společnost SPP Bohemia, která opět rovným dílem patří Europgasu a Slovenskému plynárenskému priemyslu.

KGCC tak od E.ON získá zbývající poloviční podíl v Europgasu, podíl ve společnosti SPP Bohemia přenechá slovenskému partnerovi výměnou za akcie právě MND. Slovenský antimonopolní úřad už podle agentury Sita souhlasil s tím, aby SPP získal od Komárků akcie firmy SPP Bohemia výměnou za akcie Moravských naftových dolů. SPP Bohemia provozuje v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku jeden z největších zásobníků plynu v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám