Hlavní obsah

Evropa bude euro bránit za každou cenu, prohlašuje Francie

Novinky, toh

Na obranu eura před pádem kurzu a dalšími spekulacemi přicházejí další prohlášení od politiků. Tentokrát francouzský ministr rozpočtu Francois Baroin uvedl, že eurozóna bude jednotnou měnu bránit. Její kurz byl totiž v poslední době značně rozkolísaný, euro si dokonce sáhlo na několikaletá minima.

Článek

Stejně jako jeho ministerská kolegyně Christine Lagardeová tvrdí i Baroin, že euro v nebezpečí není. To totiž před několika dny pronesla německá kancléřka Angela Merkelová. [celá zpráva]

Její slova posléze krotila právě Lagardeová. „Měnu zachráníme za každou cenu, reprezentuje totiž naše společné blaho, je to náš ekonomický nástroj,“ řekl v pátek Baroin. Podobné projevy se nesly také v Německu.

Například tamní ministr financí Wolfgang Schauble řekl, že záchrana eura je v německém národním zájmu.

Euro po dramatických propadech z posledních dní ve čtvrtek odpoledne a zejména v noci na pátek výrazně posílilo. Jeho kurz se vůči dolaru dostal až na 1,2670 USD/EUR. „Obavy z rozporů hlavních zemí eurozóny zmírnilo prohlášení Německa, že bude další kroky koordinovat s Francií. Pracuje se i na souboru pravidel, která by měla zaručit dlouhodobou stabilitu eurozóny,“ komentoval analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám