Hlavní obsah

Řekové opět jdou do ulic protestovat proti vládním škrtům

Novinky, toh

Řeckou metropoli Atény čekají ve čtvrtek další masivní protesty proti vládním opatřením, které mají zachránit zemi před bankrotem. Současná stávka má opět trvat 24 hodin, podle BBC tamní odbory očekávají, že by se jí mohlo zúčastnit až sto tisíc lidí.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Z Řecka během 24 hodiny nevypluje kvůli stávce žádná loď.

Článek

Objevily se i obavy z opětovného násilí, kterému Atény čelily již před dvěma týdny. Tehdy se protesty vymkly kontrole a ve vzniklém chaosu a násilí byla zapálena banka, ve které uhořeli tři lidé. [celá zpráva]

Čtvrteční stávka začala oficiálně o půlnoci. Očekává se, že stejně jako v předešlých případech nebudou fungovat školy, letiště, lodní doprava, banky, úřady a také některá zdravotnická zařízení. Protesty vyhlásila hlavní odborová centrála, která čítá zhruba 2,54 miliónu lidí.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Vlaková nádraží zejí prázdnotou, protože stávka zasáhne i hromadnou dopravu.

Řekové se opakovaně vrací do ulic kvůli vládním opatřením, které mají zlepšit hospodaření země a vrátit ji její kredibilitu. Kvůli tomu se rušily 13. a 14. platy ve vládní sféře, výrazně se zvyšovaly daně a navýšen byl i věk pro odchod do penze.

Reklama

Související články

Řecko si utrhlo ostudu, tvrdilo nesmysly

Řecko si dělá z Česka zřejmě šprťouchlata. Přestože ve středu řecký velvyslanec na tiskové konferenci tvrdil, že země zruší letištní poplatky, ve čtvrtek se...

Výběr článků

Načítám