Hlavní obsah

S výstavbou dálnic bude ministerstvu radit část velké čtyřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo dopravy vybralo tři firmy, které dostanou možnost v příštích čtyřech letech úřadu radit při projektech partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP), tedy například na rekonstrukci dálnice D1. Rámcovou smlouvu v hodnotě až 150 miliónů korun uzavřelo ministerstvo se společnostmi PricewaterhouseCoopers, KPMG a Deloitte. MD to zveřejnilo v Informačním systému o veřejných zakázkách. Zmíněné subjekty patří do takzvané velké čtyřky, tu ještě doplňuje Ernst & Young.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak sdělil specialista na PPP projekty Martin Janeček z ministerstva dopravy, smlouvy zatím nebyly uzavřeny na konkrétní projekty. "Až budeme potřebovat poradenství na konkrétní zakázku, tak se o ní tato trojice utká v dílčí soutěži," uvedl Janeček. Úřad chtěl nyní pouze vybrat skupinu firem, které díky mezinárodním zkušenostem s PPP projekty dostanou šanci se o zakázky v oblasti poradenství ucházet.

Společnosti budou ministerstvu pomáhat během soutěží, kde se budou vybírat soukromí investoři do výstavby dálnic, budou radit s nastavením splátek státu soukromým firmám nebo vyjednávat s Evropskou investiční bankou a dalšími finančními ústavy.

Trojice vybraných uchazečů dostane poprvé možnost představit svou nabídku u chystaného projektu PPP na rekonstrukci dálnice D1, termíny ale ministerstvo ještě neurčilo. Vůbec prvním projektem PPP by měla být dostavba dálnice D3 z Veselí nad Lužnicí do Českých Budějovic, kde už jsou finanční plány hotovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám