Hlavní obsah

Unie zvažuje zavedení daně Robina Hooda

Evropská unie uvažuje o zavedení daně z finančních transakcí, ta by měla krýt případné budoucí kolapsy bank. Vyplývá to z prohlášení ministrů financí EU během zasedání v Bruselu. Zavedení daně, pro niž se vžil název Tobinova daň nebo daň Robina Hooda, je ovšem jen těžko možné bez souhlasu dalších zemí světa, především ze skupiny G20, tedy 20 největších ekonomik.

Foto: Yves Herman, Reuters

Článek

"Taková věc dává smysl jen v případě, že bude zavedena globálně. Evropa a Německo samozřejmě vynaloží úsilí, aby se tak stalo. Ale existují vážné obavy, zda je možné na celosvětové úrovni dosáhnout dohody," řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Podobný názor má i francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová, která patří mezi největší propagátory zavedení daně z finančních transakcí, jednalo by se však nejspíš jen o mezibankovní operace.

Politici možnost takové daně vysvětlují jako pojistku pro případ, že by jednotlivé země musely znovu zachraňovat banky tak jako během nedávné finanční krize. Podle studie Evropské komise by daň mohla státům přinést až 50 miliard eur (zhruba 1,3 biliónu korun), případná záchrana by je tak mohla vyjít o něco levněji.

Podle rakouského ministra financí Josefa Prölla se na přípravě daně již v pondělí dohodli ministři financí eurozóny. "Odsouhlasili jsme jednomyslně, že zrychlíme přípravy na zavedení daně z finančních transakcí v celé Evropě," uvedl. Podle něj je to opravdový historický milník.

Dohoda ministrů o dani není jistá

EU nejspíš navrhne zavedení daně na summitu G20, který se uskuteční v červnu v kanadském Torontu. Minulý týden šéf Evropské komise José Barroso, který bude na summitu reprezentovat EU společně s unijním prezidentem Hermanem Van Rompuyem, zaslal lídrům G20 dopis, v němž je k zavedení daně vyzval.

Podle Janoty nicméně není dohoda mezi ministry eurozóny na zavedení daně z finanční transakce natolik jasná. "Víte já jsem slyšel názor, že se dohodla a pak jsem slyšel názor, že tam ta dohoda takhle nebyla. Ale opravdu nevím do jaké míry to bylo myšleno stoprocentně a do jaké míry to byl náznak formy postupu v tomto směru," uvedl.

Podle něj ale české ministerstvo financí zůstává k případnému zdanění finančních transakcí obezřetné. Janota zdůraznil, že stále není jasné o jaký má jít "poplatek" a ani není zřejmé, k čemu bud daň byla dobrá. Záleží za jakým účelem by to bylo. Jestli proto, aby se vyřešili problémy z minula, nebo jestli to je jako prevence do budoucna. To všechno se musí jednoznačně formulovat," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám