Hlavní obsah

Třetina Čechů si za rok pohoršila, tvrdí průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledním roce se zhoršila finanční situace třetiny českých domácností, její zlepšení do budoucna očekává 29 procent lidí. Většina Čechů v současnosti pociťuje nárůst spotřebitelských cen, do budoucna proto lidé chtějí šetřit zejména na větších nákupech. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK pro firmu MasterCard.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle průzkumu si 42 procent Čechů myslí, že se finanční situace jejich domácnosti v následujících dvanácti měsících nezmění. Dalších 22 procent dotázaných se domnívá, že se jejich finanční situace zhorší.

Nejoptimističtější očekávání přitom projevují lidé ve věku od 18 do 29 let, lidé vysokoškolsky vzdělaní a lidé s měsíčním příjmem nad 30 000 korun.

Celkem 53 procent respondentů uvedlo, že se jim v současnosti daří ušetřit alespoň nějakou část příjmů. Zhruba deset procent dotázaných nevychází se svými příjmy vůbec a jsou nuceni si půjčovat nebo sahat do svých finančních rezerv.

Výzkum s názvem MasterIndex realizovala společnost GfK v březnu letošního roku na vzorku 967 respondentů z celé ČR ve věku 18 až 69 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám