Hlavní obsah

Číňané chtějí koupit český pavilon na Expo 2010

Číňané mají zájem o český pavilon na světové výstavě Expo 2010. Chtělo by ho získat město v blízkosti Šanghaje, které už prý i vytipovalo místo, kam by mohl být přemístěn. Generální komisař české účasti Pavel Stehlík novinářům řekl, že začne jednat o prodeji pavilonu. Česku by se tak mohly částečně vrátit náklady na vytvoření prezentace.

Foto: Profimedia.cz

Český pavilón na EXPO v Šanghaji

Článek

Stát na českou přítomnost na výstavě v Číně vyčlenil půl miliardy korun, připomněl v pondělí v Šanghaji český ministr zahraničí Jan Kohout. Pavilon by po skončení výstavy mohl sloužit v komerční oblasti. Pravděpodobně by v něm mohla být, ovšem v kopii, i v Česku proslavená zlatá slza, která je součástí instalace na vytváření osobních parfémů. Reliéfy zpod sochy Jana Nepomuckého, které byly přivezeny jako symbol štěstí z Karlova mostu, budou ale každopádně vráceny do Prahy, zdůraznil Stehlík.

"Reliéfy musíme vrátit do Čech, zlatou kapku máme půjčenou, ale protože každé sochařské dílo je možné vyrobit v šesti originálech, tak si myslím, že tam je prostor i pro jednání o zlaté kapce," uvedl Stehlík na adresu instalace od Federika Díaze.

Za dva týdny od otevření výstavy Plody civilizace ji navštívilo půl miliónu lidí. V pavilonu je přes dvacet exponátů či výstava o čínském opičím králi. V pondělí se na výstavišti koná český národní den s kulturním programem.

Stehlík uvedl, že před případným prodejem pavilonu ho musí podle zákona nabídnout českým státním institucím, zda o něj nemají zájem. "Teprve poté, co řeknou, že to nechtějí, můžeme jednat o prodeji," upřesnil. Kdy by se věcí mohla zabývat vláda, zatím nevěděl.

Místo, kde by v případě úspěchu jednání o prodeji pavilon mohl stát, Stehlík zatím tají. "Není to dál než 400 kilometrů od Šanghaje, je to relativně velké město a včera jsme měli jednání se starostou. Dohodli jsme se, že se sejdeme u nich a že si popovídáme, kde by to mohlo být," uvedl generální komisař. "Mně to přišlo jako krásná myšlenka, doufám, že najdeme nějakou cestu k dohodě," dodal.

Plášť českého pavilonu je bílý a je ozdoben černými puky. Ve srovnání s ostatními pavilony působí navenek střídmějším dojmem, uvnitř prý ale zaujímá neotřelostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Šanghajské Expo 2010 začalo velkolepou show

Velkolepou podívanou nabízelo páteční zahájení Expo 2010 v čínské Šanghaji, které má být v historii světových výstav největší. I zahájení mělo nabídnout...

Výběr článků

Načítám