Hlavní obsah

Šrotovné už netáhne, prodeje aut jsou opět slabé

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v dubnu meziročně snížil o 7,4 procenta na 1,135 miliónu vozů. Zaznamenal tak první pokles za deset měsíců kvůli slábnoucímu vlivu programů šrotovného a přetrvávajícím obtížným ekonomickým podmínkám. Uvedlo to v pondělí Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Za první čtyři měsíce roku prodej nicméně stoupl téměř o pět procent na zhruba 4,8 miliónu vozů.

Foto: Reuters

Článek

Celosvětová poptávka po automobilech byla těžce zasažena světovou hospodářskou a finanční krizí. Řada evropských zemí se proto rozhodla podpořit prodej zavedením šrotovného, tyto programy již ale v některých státech skončily a v dalších jsou postupně utlumovány.

Nejvýraznější pokles prodeje vykázalo v dubnu Německo, kde program šrotovného skončil již loni v září. Prodej aut v Německu se propadl o 31,7 procenta. Ve Francii, kde letos šrotovné pokračuje v omezené podobě, prodej stoupl o 1,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Analytik KPMG Jan Linhart upozornil, že dubnový pokles prodeje aut bylo možné očekávat. „Loňské prodeje byly uměle nadhodnoceny tím, že řada zemí zaváděla šrotovné. Důkazem vlivu šrotovného je především Německo, které letos zaznamenalo výrazný propad právě díky tomu, že řada obyvatel uspíšila své nákupy v loňském roce a využila šrotovné. Na druhou stranu, v některých zemích je patrný náznak ekonomického oživení. Například prodeje v zemích Beneluxu rostly poměrně slušně,“ komentoval.

Výzkumná společnost J.D. Power and Associates nedávno předpověděla, že prodej automobilů v západní Evropě letos kvůli ukončování programů šrotovného klesne o osm procent na 13,7 miliónu vozů. Nejprudší pokles v tomto regionu letos podle firmy vykážou Německo a Itálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám